Kávépörkölés folyamata

Avagy hogyan lesz az érett piros bogyokból iható mennyei ízkavalkád

1. Szüret, betakarítás

katya ross unsplash

A betakarítás során döntő fontosságú, hogy a gazdálkodók csak a piros, teljesen érett bogyókat szedjék le.

Mindezt lehetőségük van szelektíven szedni – és később visszamenni újra a cserjékhez -, vagy ún. lehúzós technikával villaszerű eszközzel gyűjthetik be az érett gyümölcsöt.

Az utóbbi technika olyan területeken ajánlott, ahol a szemek egyidejűleg érnek, mint például Brazíliában.

Bár létezik gépi betakarítási módszer, a gép nem tud különbséget tenni az érett és éretlen gyümölcs között, továbbá nem minden ültetvényen alkalmazható ez a módszer.

A minőségi arabica fajtáknál szinte csak kézi szüretelést alkalmaznak, míg a robustánál előfordul gépi betakarítás is.

2. Tisztítás, szárítás

diego catto unsplash

A bogyók leszedésük után tisztításon esnek át, mely történhet száraz vagy nedves módszerrel.

Azokon a területeken, ahol bőséges a napfény, a bogyókat négy hétig a szabadban szárítják majd hámozógéppel választják el a gyümölcshústól.

A csapadékosabb területeken nedves technikát alkalmaznak, ahol először a babot és a pépet elválasztják, majd a szemeket speciális folyadékba áztatják.

Ez a módszer rövidebb (~14 napos) szárítási időt igényel.

Az export előtt a kávébabok további tisztításon és válogatáson esnek át, majd zsákokba csomagolják.

3. Pörkölés

caffease roasters unsplash

A kávébabok feldolgozásának utolsó állomása a pörkölés. Eme folyamat során kulcsfontosságú jónéhány dologra figyelni.

Erre külön-külön pörkölőmestertől és a kávébab fajtájától függően profilok léteznek, mely részletezi a pörkölés lépéseit.

A pörkölésnek három fő típusa van, mindegyiknek megvan a maga sajátossága ami ugyancsak függ a kávétól.

Különböző területekről érkező arabica és robusta kávéknál mind mind más pörkölési szintet lehet alkalmazni.

Ezenkívül a pörkölés szerepet játszik még a koffein felszabadításában, ami a jáva alapvető eleme.

4. Titkos hozzávalók

Szemes kave

Miféle titkos hozzávalók teheted fel a kérdést: egy jó kávénak 3 hozzávalója van:

• Termőhely, honnan és hogyan érkezik a kávé

• Mekkora odafigyeléssel és milyen módon pörkölik

• Az örlemény finomsága és az elkészítés fortélyai

Így tehát igaz, hogy egy kisebb ültetvényről érkező minőségi single origin kávéból is lehet förtelmes feketét készíteni.

Ha nem körültekintően tisztítják (levél, apró fadarab, magas arányban törött szemek maradnak benne), esetleg túlpörkölik, vagy egyszerűen a kávé készítője rontja el, mind-mind hozzájárul a végtermékhez.

Tudtad?

Szia!

Úgy látjuk kódot szkenneltél be.

Ha most jársz nálunk először szeretnénk figyelmedbe ajánlani kávékóstoló csomagjainkat, amiben többféle kávénkat is kipróbálhatod!

Ha már rendeltél tőlünk, ne feledkezz meg az ingyenes szállításról: válaszd ki a hozzád legközelebbi partnert és vedd át náluk a rendelésed!